Președintele Klaus Iohannis vorbește, pentru prima dată, la timpul trecut despre necesitatea Coaliției PSD-PNL: „Obiectivul acestei Coaliții a fost stabilitate și trecerea cu bine prin crize, ceea ce s-a întâmplat, deci obiectivul a fost atins”. Ce spune despre viitorul Coaliției PSD-PNL

Președintele Klaus Iohannis a afirmat marți, 23 aprilie, în cadrul unei conferințe de presă ținută cu ocazia vizitei oficiale în Coreea de Sud, că scopul care a stat la baza formării coaliției PSD-PNL în noiembrie 2021 – „stabilitatea și nevoia de trecere cu bine prin crize” – a fost îndeplinit, dar subliniază că încă crede în „potențialul” Coaliției.

Întrebat de un jurnalist dacă consideră ca fiind un eșec schimbarea candidaturii comune a Coaliției PSD-PNL (prin medicul Cîrstoiu), cu candidaturi separate (prin Gabriela Firea – PSD și Sebastian Burduja – PNL) și ce semnal ar indica acesta pentru alegerile parlamentare și în special pentru cele prezidențiale, Klaus Iohannis a răspuns:

Cert, nu este un mare succes al Coaliției, ca să mă exprim așa, dar, în rest, prefer să nu comentez deciziile Coaliției în materie de ales candidați și de felul în care se vor poziționa. […] Important este ca această soluție de candidați separați pe București să nu ducă la niște lupte electorale în interiorul Coaliției care pe urmă s-ar reflecta negativ asupra activității Guvernului, și cred că există capacitatea în cele două partide să separe alegerile locale de activitatea guvernamentală.

Cred că toată lumea își amintește că crearea acestei Coaliții a fost încurajată de mine, pentru că am avut nevoie de un guvern stabil, un guvern cu o majoritate serioasă în Parlament, pentru a trece România cu bine prin toate crizele succesive pe care le-am avut, lucru care s-a întâmplat.

Obiectivul acestei Coaliții a fost stabilitate și trecerea cu bine prin crize, ceea ce s-a întâmplat, deci obiectivul a fost atins, dar cred că mai are potențial această Coaliție în viitor. Sigur, acum, în toiul campaniilor electorale, va fi un pic mai complicat de a menține buna înțelegere la cotă maximală”, a conchis șeful statului.

Cum a devenit realitate Coaliția PSD-PNL

Criza politică din România din anul 2021 a început oficial pe 7 septembrie, când miniștrii USR-PLUS și-au dat demisia din Guvernul PNL-USR-PLUS-UDMR de până atunci, părăsind, astfel coaliția de guvernare condusă de Florin Cîțu, după ce anterior prim-ministrul Cîțu l-a demis pe ministrul justiției Stelian Ion (USR-PLUS), potrivit Europa Liberă.

  • Acestei crize politice i se adăuga, în paralel, și un număr tot mai mare de infectări, respectiv decese, cauzate de virusul Sars-CoV-2. Pe 7 septembrie: 2.033 de infectări noi, 426 pacienți la ATI și 48 decese, potrivit datelor oficiale.

Ion a fost demis după ce a început procesul de organizare a unor concursuri pentru ocuparea a diverse funcții de rang înalt în cadrul DIICOT, DNA și Parchetul General, fără a avea însă acordul prealabil al președintelui Iohannis pentru organizarea lor, potrivit jurnalistului Cristian Pantazi de la G4Media.

Mai mult, în aceeași zi cu demiterea lui Ion, miniștrii USR-PLUS boicotau ședința de guvern condusă de Cîțu, deoarece ordinea de zi includea și planul de investiții „Anghel Saligny”, cu care formațiunea USR-PLUS nu era de acord în actuala sa variantă, caracterizând-o drept „PNDL 3”.

Pe 5 octombrie 2021, la mai puțin de două săptămâni după ce a fost ales președinte al PNL cu 60% din voturi împotriva lui Ludovic Orban, Florin Cîțu a fost demis cu un număr record din fruntea Guvernului: 281 de voturi „pentru” (n.r. demitere), potrivit Digi24.

După consultări la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis l-a desemnat, pe 11 octombrie, drept premier pe Dacian Cioloș, încă acesta nu a reușit să coaguleze o nouă majoritate care să îl învestească în Parlament: doar 88 de parlamentari au votat „pentru” fostul premier tehnocrat, în timp ce 184 au votat „împotriva”.

Ulterior, Klaus Iohannis l-a desemnat pe generalul Nicolae Ciucă, pe 21 octombrie, cu sarcina de a forma un nou guvern, conform Europa Liberă, însă acesta a renunțat, pe 2 noiembrie, la mandatul de prim-ministru, din lipsa obținerii unei majorități în Parlamentul României.

  • Data de 2 noiembrie 2021 a reprezentat și cea mai neagră zi a pandemiei de Covid-19 din România: un număr istoric de 591 de decese erau anunțate de autorități, în timp ce alți 1.876 pacienți erau la ATI.

Pe 22 noiembrie, președintele Klaus Iohannis l-a desemnat din nou ca premier pe generalul Nicolae Ciucă (PNL).

Pe 25 noiembrie, cabinetul condus de generalul Ciucă, susținut în Parlament de PSD, PNL și UDMR împreună cu deputații minorităților etnice naționale, a fost învestit cu 318 voturi „pentru” și 126 „împotrivă”, conform Hotnews.

Îți recomandăm și:

Sursă foto: Administrația Prezidențială

© 2024 1878.ro. Toate drepturile rezervate